Izrada alata za brizganje plastike

Firma MetalPlast Plus nudi profesionalnu uslugu izrade alata za brizganje plastike. Saradnja sa novim firmama obično počinje od ove teme, tako što klijent donese uzorak ili crtež nekog plastičnog predmeta i kaže: “potrebno nam je ovo”, a onda mu mi saopštimo da se to ne može baš dobiti danas za sutra, već da je prethodno potrebno projektovati i izraditi alat za brizganje željenog elementa.

Vreme projektovanja i izrade alata za brizganje plastike zavisi od složenosti elementa koji želimo da brizgamo. U najbržoj varijanti kada je u pitanju jednostavan komad minimalno vreme izrade alata može biti i do 20ak (dvadesetak) dana, dok se kod složenijih komada često može potrošiti i do tri meseca rada da bi se dobio željeni komad.

Projektovanje i izrada alata za brizganje plastike

Takodje, za potrebe visoko serijske proizvodnje, što je i najčešći slučaj, potrebno je izraditi alat za brizgranje plastike koji će za kratko vreme moći da odbrizga tj napravi veliki broj željenih elemenata i tako zadovolji potrebe nekog saradnika. Recimo, mi smo za potrebe naše proizvodnje izradili tri alata od kojih svaki za ciklus od 30 sekudni izradi 60 željenih plastičnih elemenata. Ovi alati u upotrebi su 16 sati dnevno 6 dana u nedelji, i samo tako mogu izraditi željene količine i zadovljiti potrebe kupca.

Cena alata takodje zavisi od složenosti željenog elementa kao i od toga koje su količine željenog elementa potrebne i za koje vreme. Pa tako alati mogu koštati od nekoliko hiljada pa do nekoliko desetina hiljada evra.

Alati se projektuju u savremenim računarskim softvreima a izradjuju na mašinama alatkama (cnc glodalice, strgovi, erozimati itd) od odabranih alatnih čelika. Po završetku izrade alati se termički ili termohemijski obradjuju kako bi bili postojani i otporni na eventualna habanja.

Kako funkcioniše izrada alata za brizganje plastike

Pre ulaska u izradu alata za brizganje, po zahtevu kupca možemo izradti uzorke putem 3D stampe, gde kupac može videti kako bi izgledao željeni deo pre nego što se izradi alat za brizganje i udje u serijsku proizvodnju. Na veoma kvalitetnim 3D stamapčima možemo izraditi uzorak koji je po merama potpuno verodostajan brizganom komadu.
Naša firma, godišnje projektuje oko 30 alata za brizganje različitih namena. Od projektovaih 30, 25 se izradi u našim kooperantskim alatnicama, dok se ostatak izradi u alatnicama kupaca.

Takodje posedujemo 11 mašina brizgaljki, na koje se montiraju prethodno izradjeni alati, tako da nudimo kompletno zatvoren krug proizvodnje plastike. Od ideje pa do realizacije komplenog projekta.

izrada alata za brizganje plastike