Uslužno brizganje plastike

Kada već imamo izradjen alat za brizganje plastike potrebna nam je mašina brizgaljka na koju ćemo montirati alat i otpočeti proces brizganja (izrade) željenog elementa od odgvorajućeg plastičnog materijala.

Naša firma poseduje 11 mašina brizgaljki na kojima možemo brizgati elemente do 150g mase. Za elemente preko 150g po zahtevu kupca možemo aktvirati i posebne mašine sposobne da odbrizgaju komade veće mase.

U zavisnosti od dogvora, brizganje možemo vršiti sa vašim već postojećim alatima, kao i sa našim alatima prethodno izradjenim po vašoj porudžbini.

Uobičajan model saradnje kada je u pitanju brizgnje velikih serija je taj da kupac zahteva cenu željenog elementa i rok izrade odredjene količine tih elementa. A brigu o alatima i mašinama za brizganje prepušta nama.
U zavisnosti od namene elementa koji se brizga koriste se različti plastični materijali. Za tehničke elemente namenjene daljoj ugradji najčešće se koriste ABS i poliamid, dok se za manje zahtevne elemente koriste razni polipropileni i polietileni visoke ili niske gustine.

Sto se tiče samog procesa brizganja, on je potpuno automatizovan i kao što smo već naveli on se odvija na mašinama brizgaljkama na koju je prethodno montiran alat (kalup) za brizgranje željenog plastičnog elementa. Zatim se u mašinu ručnim ili automtskim putem aplicira odredjeni plastični materijal u vidu sitnih granula. Materijal prolazi kroz grejani deo mašine i prelazi u tečno (kašasto) stanje. U tom stanju materijal se pod veoma visokim pritiskom ubrizgava u alat (kalup) za brizganje. Posle odredjenog vremena hladjenja alat se automatski otvara, potpuno gotov komad takodje automatski silazi sa alata i mašine za brizganje, i spreman je za dalju manipulaciju (kontrole kvaliteta, pakovanje i isporuka). Ovaj proces brizganja obično se naziva ciklus, i u zavisnosti od tehničkih karaktersitika željenog elementa obično traje od 10 do 40 sekundi. U samom alatu za brizganje cesto se nalazi više jezgara u kojima se dobija željeni plastišni komad pa se samim tim u toku jednog ciklusa dobije više od jednog željenog elementa.

Primer:
Željeni plastični komad težak je 10 grama
Imamo alat sa 10 jezgara
Kapacitet mašine je 100 grama u jednom ciklusu.
Ciklus traje 30 sekundi.

Na osovnu gore navedenih parametara zaključujemo da na svakih 30s izradjujemo 10 željenih elemenata. Odnosno 20 elementa u minuti, tj 1200 gotovih elemenata za sat vremena itd itd.

Vrlo često se javljaju takvi zahtevi gde je posle procesa brizganja potrebno dodatno rukovanje plastičnim elementima, u vidu odredjenih sklapanja, razdvajanja levih i desnih elementa, razdvajanja po bojama. Za slučaj milionskih serija, pa i onih od nekoliko stotina hiljada, ovi procesi odradjuju se automatski što naravno omugćava bržu manipulaciju i smanjenje troškova proizvodnje a samim tim i nižu cenu proizvoda. Kada je situacija drugačija i kada je u pitanju manja količina plastičnih proizvoda ove post produktivne operacije vrši naše osoblje koje ima dugogodišnje iskustvo u ovim poslovima koji često nisu ni malo jednostavni.

plastika